Entrevista

"Aquesta novel·la satíricocriminal és una paròdia de l’autoficció"

Màrius Serra

El novel·lista, anagramista, ludolingüsita i enigmista Màrius Serra acaba de publicar "La novel·la de Sant Jordi" (Amsterdam Llibres, 2018), una novel·la negra plena de citacions metaliteràries i metalingüístiques que critica, d'una manera popular, la diada de Sant Jordi i el seu mercadeig llibrer. 

1. Creus que serà realment la novel·la de Sant Jordi?

És “La novel·la de Sant Jordi” des del moment que vam decidir posar-li aquest títol. Ho serà aquest Sant Jordi i tots els que vindran. Justament perquè posa un mirall, val a dir que una mica deformat per la ironia, sobre el sentit profund de què vol dir ser “la novel·la de sant Jordi”, de la importància relativa de les xifres quan parlem de lletres. En literatura és molt més senzill ser promiscu que en altres àmbits. Quan llegim tenim tantes vides que esberlem tots els límits. 


2. Jugues amb la literatura i esmentes alguns autors. Amb quina finalitat?

“La novel·la de Sant Jordi”, a banda d’una novel·la satíricocriminal en la qual comencen a morir autors supervendes en plena diada de sant Jordi, és també una paròdia de l’autoficció. Per poder-la criticar vaig decidir començar per mi mateix, de manera que em vaig posar dins de la novel·la, em vaig tractar de forma més aviat inclement, i avall va que fa baixada. Per això, després, surten tants autors, alguns dels quals assassinats en la novel·la que el meu homònim publica en el sant Jordi de ficció: Falcones, Cercas, Ruiz Zafón, Rahola… Només surten noms dels autors que la indústria editorial ha consagrat com a triomfadors. Disparar, s’ha de disparar sempre cap amunt. En el grup dels poetes alternatius que fan boicot dels actes oficials o que planegen assassinar autors de bestsellers no esmento cap nom. 


3. És la teva primera novel·la negra. En faràs més? Per què?

Sí. És el primer cop que utilitzo el vehicle de la novel·la negra. M’hi acosto amb humilitat, perquè té unes regles molt clares i no és gens senzill fer-les anar. M’hi he trobat a gust, perquè m’ha permès fer un retrat molt ampli de la societat literària a través de la diada que congrega tothom (Sant Jordi) i també reflexionar des de la narrativa sobre dos dels temes que més m’interessen: la importància del joc com a fet cultural i la constant tensió dialèctica entre l’alta cultura i la cultura popular. En faré més perquè aquest és un projecte d’una petita sèrie de novel·les protagonitzades pel meu amic Oriol Comas i Coma com a personatge. Ell és un expert en jocs en la vida real i també ho serà en les novel·les d’aquesta petita sèrie que vindrà. El meu Carvalho. 

Mots clau: La novel·la de Sant Jordi, Màrius Serra