Entrevista

"Cal tenir amor, humor i fe"

Roc CasagranL'escriptor vallesà Roc Casagran ha publicat en versió butxaca (anys després de fer-ho en versió estàndard) "Ara que estem junts" (Columna Edicions, 2012), una novel·la sobre el camp de concentració d'Argelers de la Marenda (Rosselló). Ara que fa 70 anys de l'alliberament del camp d'extermini més mediàtic, parlem amb ell de la seva quarta novel·la. 
 
1. Per què una novel·la juvenil? Tens algun objectiu pedagògic?
No estic convençut que sigui una novel·la juvenil, sinó més aviat una novel·la que també pot arribar als lectors joves. Em sembla que hi transmeto valors que pot compartir una persona de qualsevol edat, però sí que és cert que tenia interès que els adults de demà coneguessin una part de la nostra història col·lectiva que massa sovint oblidem: els camps de concentració que les autoritats franceses van "organitzar" a la Catalunya del Nord.
 
 
2. Els errors històrics es repeteixen?
Sí. I no és un tòpic. El que em va acabar d'empènyer a parlar sobre els camps de concentració on es van tancar republicans catalans i espanyols és l'existència dels Centres d'Internament per a Estrangers (al nostre país n'hi ha a Barcelona i a València), perquè vaig adonar-me que eren dues cares de la mateixa moneda, amb una setantena d'anys de distància.
 
 
3. Algun dels protagonistes està inspirat en algun parent teu?
Creia que no tenia cap parent directe que hagués passat pels camps de concentració, i per això em vaig documentar i entrevistar altres testimonis. Però fa mig any vaig descobrir que un oncle avi meu havia estat a Argelers. I quasi ningú de la família ho sabia! És una constatació més del silenci que van patir molts dels que hi van anar a parar.
 
4. Amor, coratge, passió, fidelitat, paciència, solidaritat, fraternitat... Hi trobem molts valors humans. Quin destacaries?
Per a mi hi ha tres valors que ens diferencien dels animals: l'amor, l'humor i la fe en l'art. Aquests tres valors eren bàsics, des del meu punt de vista, perquè els personatges guanyessin la batalla als que els van tancar, perquè és ben sabut que una de les primeres conseqüències del pas per un camp de concentració és la deshumanització. I fent aparèixer aquest tres pilars aconseguia que els personatges continuessin sent humans.
 
5. Aquesta novel·la té molt bona acollida, agrada. Per què? 
Entendre perquè un llibre funciona o no no és gens senzill ni és matemàtic. Tinc la sensació que els llibre agrada perquè, malgrat la duresa del que explica, deixa un cert espai per la tendresa i l'esperança. Però insisteixo, no en tinc ni idea. En tot cas, estic molt agraït a tothom que se l'ha llegit. Em fa molt feliç saber que no parlo sol.
 
6. . Quina serà la teva participació al BarnaSants 2015?
El Cesk Freixas fa un concert a l'Auditori el dia 5 de febrer, i m'ha convidat a dir-hi alguns poemes. De tant en tant fem un espectacle junts, i allò serà una petita (molt petita) mostra del que fem habitualment.