Article

Sant Jordi i els llibres

Sant Jordi és el primer dia de l'any on el sol inunda el carrer, i l'únic que li fa ombra és la gent, la riuada de gent que camina cap a un destí fet de paraules. És, sens dubte, el primer dia realment calorós, on la gent pot lluir braços i cames, tot i que encara siguin ben blanques. Tot fa olor de roses, de llibres, de suor, de plàstic i d'entrepans. Una gernació fa cua per rebre les primeres dedicatòries del dia, mentre una munió de fotògrafs i de fans volen copsar la imatge del dia. Les vendes es disparen i tots tenim curiositat. Encara que només sigui un dia, és un plaer veure que el llibre agermana parelles, amics i parents.    

Un altre petit plaer de la vida és visitar una fira del llibre. A les Drassanes, al Passeig de Gràcia o a la plaça Catalunya. Camino i, de sobte, m’aturo a fullejar algun llibre de cuina, o tal vegada de viatges. Potser trobaré una ganga: una enciclopèdia o un atles per sis eruos, llibres per a les cosinetes a 1 euro...

Em fascina l’atenció de la gent cap als volums que descansen als prestatges, orfes de lectors per uns dies. D’aquí a poc, segur que ja tindran qui els faci companyia. Els fulls són com ales que fan volar, i tothom hi vol pujar.

El mercat del llibre sempre té clients, no necessita rebaixes, sempre està de moda i els llibres duren molts més anys que la roba. De fet, duren tota la vida. Quan tinc fred, m’abrigo amb un bon llibre comprat a la fira i quan tinc gana devoro un llibre comprat a l’atzar. Com deia el poeta:

"Fullejat, el full d’un llibre recobra

allò de vegetal i lànguid del full fulla,

i un llibre se fulleja o se desfulla

com a mercè del vent l’arbre que el dóna;

fullejat, el full d’un llibre repeteix

fricatives, labials de vents antics,

ires no fingeix vent en fulla d’arbre

millor que vent en full de llibre.

e full, tot i amb això, a l’arbre del llibre,

més que no imitar el vent, el profereix:

el mot hi urgeix la veu, que és vent

o ventada escombrant la brossa a zero".