Article

Un nen peruà

Tant jo com uns amics escrivim poesia i assaig al voltant de certes malalties, com a teràpia. El cas més greu que he viscut és el d'aquest nen peruà:

 

El passat 28 de juny es va confirmar el diagnòstic de leucèmia linfoblàstica aguda. Després d’una preparació, el dijous es va iniciar el tractament amb quimioteràpia.


Aquest tipus de leucèmia en nens té un pronòstic favorable, donat que la taxa de curació de la malaltia es situa al voltant del 90%, amb un tractament que té una durada estimada de 2 anys.


En ésser un càncer que ataca la producció dels components de la sang, glòbuls blancs, glòbuls rojos i plaquetes, fa que la lluita sigui tant contra el propi càncer com contra les infeccions, moltes de les quals serien inòqües en cas de comptar amb un sistema immunitari sa, i que provoquen malalties i complicacions afegides. Així mateix, la baixa concentració de glòbuls rojos provoca anèmia severa, i la manca de plaquetes fa que el pacient sigui propens a les hemorràgies i hematomes, que fan arriscat sotmetre el pacient a procediments quirúrgics. Per a contrarestar aquests efectes perniciosos, han de rebre’s amb regularitat transfusions de sang i de plaquetes per tal de mantenir uns nivells mínims de subsistència per que el cos continuí funcionant mentre es lluita contra el càncer. D’altra banda, mitjançà aïllament i antibiòtics es tracta de suplir el baix treball dels glòbuls blancs.


En la primera fase del tractament, el nen ha de romandre internat a l’hospital, en habitació individual i amb accés restringit de visites. Les poques que es produeixin (els pares, bàsicament) han d’observar certes normes d’asèpsia, com ara mascareta, dur bata sobre la roba, no entrar a l’habitació amb les sabates amb que s’ha arribat del carrer, etc. Aquest període s’estima en unes quatre setmanes de mitjana, depenent de cada pacient. Pot ser una mica més, o una mica menys. Els costos d’aquesta primera fase s’estimen al voltant de 15.000 dòlars.


En acabar la primera fase, es realitza una biòpsia de medul·la òssia i líquid espinal, i si s’han assolit els objectius establerts es passa a la segona fase, que dura del mes segon al cinquè. En aquest moment, la sistemàtica consisteix en que el nen va a l’hospital per al seu tractament, queda internat uns 3 dies i torna a casa. A la setmana següent es repeteix el procés, i així successivament. Els costos d’aquesta segona fase s’estimen al voltant d’uns 5000 dòlars mensuals.


A partir del sisè mes, s’espaien els internaments i el tractament passa a ser bàsicament amb pastilles. Si tot va bé, s’arriba així al mes 24. En aquesta tercera fase s’estimen uns costos mensuals d’uns 3000 dòlars mensuals.


Addicionalment, han de realitzar-se periòdicament, primer de forma mensual i després de forma bimensual, anàlisis de medul·la òssia i de líquid espinal, que, en tractar-se d’un nen de 4 anys, han de realitzar-se en quiròfan amb anestèsia general, que comporta fer anàlisis prèvies. Cada anàlisi costa en total al voltant dels 2000 dòlars.


En resum, es tracta d’una malaltia amb un pronòstic favorable, dins de la seva extrema gravetat, però sempre i quant es pugui finançar el tractament.