Article

Poesia per a carnívors

Pocs mesos després de guanyar el premi Salvador Estrem i Fa, a principis del 2009 començava a donar forma al concepte que estructuraria els poemes que llavors em rondaven. Tot plegat va anar prenent cos sota el nom d’Ominosament teu, perquè el caràcter dels meus nous versos eren molt més íntims i personals que Desvetlla de mots és feina obscura. D’alguna manera estava inscrivint-los sota el segell de “l’experiència”, perquè moltes de les coses que hi deia em ballaven pel pap de feia temps.

Un cop embastat el llibre, mesos després, em vaig atrevir a demanar-li l’opinió a en Jordi Llavina. La seva recepció no només va demostrar entusiasme pels resultats, sinó que em va oferir molts bons consells per millorar el material, fins a l’extrem de suggerir-me un títol infinitament més inspirat i engrescador que l’anterior. Sota el nom de Poesia per a carnívors feia present aquesta dèria que travessava el llibre de presentar carnassa de forma conscient, agosarada i fins un pèl grollera.

Tanmateix, vaig començar a enviar-lo a concursos sense obtenir cap resultat. 2010 i 2011 van anar passant el llibre de mans a mans, sempre després de fer-li uns petits retocs per millorar-ne les possibilitats. El desencís pels rebuigs i l’interès per nous materials que anava escrivint me’n van anar allunyant emocionalment. Diverses vegades em plantejava la possibilitat d’una autoedició per treure-me’l del damunt de la forma més digna possible, però sempre el tornava a enviar a una nova edició de premis literaris.
 
Fins que me n’he cansat, i l’he volgut veure materialitzat, palpar-lo, passar-hi els ulls per jutjar que ja està, que és el moment de passar pàgina, i aquest cop no només figuradament.

Així doncs, amb l’ajut de les eines de Bubok us presento Poesia per a carnívors, la meva nova publicació de poemes. No ha obtingut cap premi, ni està publicat per cap segell de prestigi, ni crec que el ressenyi ningú. I fins i tot us puc dir que ara mateix estic escrivint millors poemes dels que hi trobareu –però això, tractant-se d’una creació, és obvi, i espero que normal durant molt de temps–. Però sí que us puc dir que es tracta de seixanta pàgines de poesia d’algú que aprén a escriure-la acostant-se perillosament a materials massa personals, un abisme que sempre he volgut evitar però que, vés per on, ja sigui per enjogassament, rebequeria o morbositat, he volgut albirar ni que sigui per una vegada a la vida.

Podeu comprar Poesia per a carnívors en dos formats: paper i ebook. El primer costa 6,88 euros (despeses d’enviament a part); el segon, 3 euros. Hi ha una tercera possibilitat: més endavant disposaré d’uns quants exemplars que us puc donar en mà si viviu a Barcelona, o si us hi podeu atansar. Així us estalvieu alguns cèntims (seran lleugerament més econòmics) i les despeses d’enviament, i podeu conèixer el mateix autor per regraciar-l’hi o per llençar-l’hi pel cap. Qualcú diria que tot és massa precari, però jo penso que antigament, quan no existien els intermediaris, la gent portava la gallina a la plaça per canviar-la al moliner, que li daria un bon sac de farina.
 
Així doncs, qui vol un bon enfilall de salsitxes poètiques?