Article

Tchindas

Després de la publicitat i de les imatges consumistes de botigues, cotxes, perfums, loteries, gans cadenes i grans magatzems, ha arribat l’hora de la calma, de la pau d’esperit. Es tanquen els llums i regna el silenci, aquell silenci que es mereix el setè art, on totes i cadascuna de les imatges valen més que mil paraules grandiloqüents dels films d’acció jamesbondiana. Justament, valen perquè són imatges reals, que transmeten a l’espectador aquella joia de viure que impregna els racons de l’illa de São Vicente.
 
L’illa de São Vicente és on té lloc l’acció de “Tchindas”, la primera pel·lícula codirigida i coproduïda per l’escriptor català Marc Serena (Manresa, 1983), un entusiasta periodista i blogaire que, seduït per Cap Verd on va anar el 2011 amb motiu del seu llibre Això no és aficà, hi va tornar al cap de dos anys i el resultat ha estat aquest seu primer treball cinematogràfic, que relata amb tots els ets i uts la vida d’un barri d’aquesta illa africana tan peculiar.
 
Us recomano aquest documental, un inspirador passeig pels carrers d’un barri que podria ser el nostre, d’una illa que podria ser la nostra, d’una ciutat que podria ser la nostra. I d’un país que podria ser el nostre, si no fos perquè té la gran sort de ser independent des de fa 30 anys, i de tenir llibertat d’expressió en diversos sentits, començant per la sexual, com es pot veure en la “trans” Tchindas, la reina del Carnaval i protagonista del documental.
 

Mots clau: Cap Verd, Carnaval, documental, gènere, llibertat, Marc Serena, Tchindas, trans