Article

Gure ametsa

"Gure ametsa" és el títol del darrer llibre del poeta empordanès Quim Ponsa, publicat aquest 2016. Gure ametsa és un llibre de poesia dibuixada, o de dibuix poètic, a càrrec d'algú que pinta molt en el món poètic empordanès: fa més de 15 anys que dirigeix i presenta la Nit de Poesia de Navata, cada maig, i tres anys que organitza i coordina el Poemestiu a Navata, sovint acompanyat pel músic -també navatenc- Albert Cuevas, amb qui forma el Duet Dit i Fet. De fet, el poemari serà presentat a Navata (El Sindicat) el dissabte 1 d'octubre i a Figueres (Llibres Low Cost) el divendres 30 de setembre (sempre a les 8 del vespre).

Ponsa practica molts tipus de poesia, des de la més reivindicativa fins a la més divertida, irònica o sarcàstica, amb un toc de senzillesa i una pinzellada de realisme vist des d'una òptica molt personal i, alhora, intel·ligent. Des d'aquest òptica, el poeta navatenc mai es talla a l'hora d'analitzar, amb versos i ritme, l'essència del nostre avui, sempre amb passió i amb originalitat. Ell no es mossega la llengua.

Parlant de llengua, utilitza al basc en el seu títol i es fa acompanyar per Estel·la Rodríguez, una il·lustradora d'Oliva (La Safor), fet que demostra, d'una banda, que és un gran amant d'Euskalherria i, d'un altra, que és un adepte entusiasta dels Països Catalans. Què vol dir el títol del llibre? "El nostre somni", que pot ser llegit en clau dels somni d'un poeta o bé -com segurament devia ser la idea d'en Ponsa- en clau de llibertat, aquella Ítaca a la qual molta gent vol arribar.

Per començar el viatge, fem-ho amb aquests versos.

 

Mots clau: Gure ametsa