Article

De fora vingueren

El nou llibre de Matthew Tree, la novel·la "De fora vingueren" (Columna, 2016), és un llibre magnífic, intel·ligent, ple d'humor i de crítica cap a la societat, però és sobretot un llibre d'aquells que enganxen, que no pots parar fins al final i que sempre en vols més. És totalment addictiu.

Tree ens fa estar tota l’estona atents, perquè la seva literatura realça i valora tots els detalls, els petits moments, les situacions quotidianes i, per damunt de tot, una mirada vital. Tots i cadascun dels paràgrafs i dels capítols tenen la mesura justa de narració, descripció i diàleg. Des de quan els grans clàssics catalans han de ser un rotllo estil “La Plaça del Diamant”? Matthew Tree, que ja fa anys que s’ha guanyat un lloc entre els escriptors catalans clàssics del segle XXI, és un exemple de bona literatura amena.

Sense ser un thriller negre, hi trobem un cadàver. Sense ser una biografia, hi trobem les memòries d’un visitant. Sense ser un llibre de viatges, hi trobem, ens fa una esplèndida i panoràmica foto de l’illa de Wight, lloc on ara tots voldríem anar. Sense ser ciència-ficció, hi trobem uns quants ingredients característics del gènere.

Mots clau: De fora vingueren, Matthew Tree