Article

Músics amb memòria

Per cantar cal tenir memòria, i els músics catalans en tenen. És per això que molts d'ells (i d'altres racons del món) s'han aplegat sota el projecte anomenat "Brigada Intergeneracional" per reivindicar la memòria històrica, per reclamar que s'obrin les fosses comunes de les cunetes, per lluitar -encara ara- contra el feixisme i, en definitiva, per sensibilitzar amb la cançó sobre la necessitat de no caure en els errors del passat i de continuar caminant, dia a dia, cap a la llibertat, la democràcia, la solidaritat i la pau. 

El festival Barnasants d'aquest 2017 ha acollit la presentació del segon disc d'aquesta "banda de bandes", que va tenir lloc el dissabte 25 de febrer a Barcelona, amb les actuacions de prop d'una vintena d'artistes, des de Túrnez i Sesé fins a Rusó Sala, passant per Darània, Xavier Baró, Jordi Montañez o Jaume Arnella, entre d'altres. Justament per això es diu Brigada Intergeneracional: aplega cantants de totes les generacions, d'edats, estils i escoles molt diverses però units per la fidelitat a una idea, la d'un món millor i sense dictadures ni guerres. 

La idea d’aquest projecte va sortir durant l’homenatge que es va fer en el 75è aniversari de l’inici de la Batalla de l’Ebre el 25 de juliol d’aquest 2013, ara ja fa quatre anys, i s'ha anat ampliant amb moltes propostes (músics, cantants, poetes i altres artistes) que, amb el suport dels dos discos d'aquesta brigada, fa arribar al públic missatges ben clars: què passa amb els refugiats? (com deia el poema d'Anna Rossell musicat per Mariona Sagarra) què va passar amb els refugis antiaeris? (com deia la cançó de Jordi Montañez), quan s'obriran les cunetes, en un Estat (l'espanyol) que és el segon del món den xifres de desapareguts d'aquest mena, com va recordar Sergi Dantí, que també va esmentar els 1700 afusellats al Camp de la Bóta.

Evidentment, la poesia va tenir-hi una presència destacada: Túrnez i Sesé van cantar un poema d'un poeta del Matarranya, Xavier Baró va versionar uns versos de Rimbaud i Anna Rossell va recitar el seu cant a l'esperança dels refugiats. L'acte va cloure amb el memorable Què volen aquesta gent?