Article

Poesia per la llibertat

Podem fer metàfores? Podem escriure poesia? Podem llegir llibres, revistes, còmics i diaris? Han prohibit les novel·les i els contes o encara no? Sé que, a voltes, quan el feixisme s'estén per tots els àmbits de la societat, l'únic que ens queda són les paraules, quan tot és censurat encara podem pouar en les metàfores. És a dir, dir sense dir o esmentar sense esmentar, com va fer la Generalitat amb el procés participatiu. 

Ara, igual que als anys trenta del segle vint, molts escriptors i cantants són censurats, i des d'aquí ens en volem fer ressò i enviar-los tot el nostre suport, perquè Espanya ja no és res més que una màquina d'aixafar idees, encara que hagi der ser a còpia de prohibir, àdhuc, la literatura. El 2014, l'ambaixada espanyola a Holanda va cancel·lar la presentació de la novel·la "Victus" de Sánchez Piñol a Utrecht. El 2009, dos partits espanyolistes van pressionar el festival musical Acústica perquè cancel·lés l'actuació del cantautor Cesk Freixas, mesos després que la sala Salamandra de l'Hospitalet suspengués un concert de Su Ta Gar. Aquest mateix 2017, fa poques setmanes, un diari espanyol titllava de "terrorista" el cantant de Brams, el tinent de batlle de Berga Titot, per una metàfora antiborbònica en la cançó popular (no pas seva) "Si el rei vol corona". 

Ara, l'escriptor Héctor López Bofill serà jutjat per uns tuits. I això, anys després de la guerra de Ciutadans contra el còmic Farreras o els intents de desprestigiar "Polònia" o altres artistes, com ara Sergi López o Joel Joan. O els insults contra la Shakira per haver cantat "Boig per tu" en català. O els atacs que rep sovint la llibreria Ona de Gràcia. 

A Espanya, és impossible trobar una llibertat d'expressió per als artistes, cantants, poetes i escriptors.

Quod natura non dat, Salmantica non prestat.

 

Mots clau: Acústica, Brams, Cesk Freixas, Farreras, Héctor López Bofill, Joel Joan, literatura, llibertat, poesia, Sergi López, Shakira, Su Ta gar, Victus