Article

Set anys de Poemestiu

Tot va començar abans de l'estiu del 2011 quan, des de la plataforma versos.cat, uns amics poetes empordanesos (Quim Ponsa, Teresa Bosch, Raimon Gil Sora i Daniel Ruiz-Trillo) van organitzar un recital de poesia en cadascuna de les seves poblacions (Navata, Castelló, Palamós i Darnius). Cada any, hi ha hagut novetats: s'hi van afegir Figueres i el celler La Vinyeta, es va deixar de fer a Palamós i a Castelló, i des de l'any passat es fa també a Roses.

Cada any i gràcies al Poemestiu, durant més d'un mes d'estiu l'Empordà s'omple de poesia, amb poetes d'arreu dels Països Catalans i d'altres racons del planeta, en una festa major de la poesia que tant aposta pels joves com pels grans, pels urbans com pels rurals, i que no entén ni de colles ni de collonades, tothom hi és benvingut. Qui ha volgut venir, ha vingut. I qui no ha volgut venir, no ha vingut. Cada any, hi hem sumat poetes, hi hem sumat mitjans oficials, hi hem sumat col·laboradors, hi hem sumat arts (circ, teatre, pintura, música, fotografia, cançó i artesania) i hi hem sumat ajuntaments que hi aposten i ens ajuden (Roses i Darnius). I, sobretot, la gran i generosa aposta per la poesia del celler La Vinyeta, que patrocina els nostres premis, que també reben regals del Trull d'en Francesc i de la Finca Paraíso.

De fet, els Premis Poemestiu La Vinyeta han estat i seran un dels grans guanys del nostre festival (que fins ara han guanyat Sílvia Bel, Joan Carles González Pujalte, Mabel Serra, Núria Albertí, Jordi Roig, Gabriel Maria Pérez, Pere Pèries, Guillem Quintana i Marina Antúnez, i els finalistes d'enguany).

Aquest serà el setè any a Darnius, a Navata i a l'Empordà en general. Set anys de poesia, de comarca i d'art. Però, sobretot, set anys de l'únic festival que aposta per ser 100 % en català, gratuït (excepte al celler), independent, amb paritat de gènere, solidari, itinerant i respectuós amb el medi ambient. Visca la poesia i per molts anys. 

Mots clau: celler La Vinyeta, Darnius, Empordà, Gabriel Maria Pérez, Guillem Quintana, Joan Carles González Pujalte, Jordi Roig, La Vinyeta, Mabel Serra, Marina Antúnez, Navata, Núria Albertí, Pere Pèries, Poemestiu, poesia, Roses, Sílvia Bel