Entrevista

"Triomfes quan escrivint et sents lliure"

Jordi Roig

Jordi Roig és autor del poemari  Cada dilluns que es perd (Stonberg, 2016), on trobem poemes de veritat, tracendents, lúcids i quotidians. Un poeta que no enganya i que es pren el temps amb premura. Hi parlem de la seva obra.

- Es perden els dies?
Normalment, es perden els dies. O, sovint, els ocupem amb tantes coses que no n'aprofitem ni una o, millor dit, no aprofitem les veritablement importants. No tenim temps.

- Com hi podem lluitar en contra?

No deixant perdre els dies. Fent allò que realment ens porti algun guany espiritual, sense deixar les coses que ens donen el necessari per viure. Potser s'ha de saber triar com i en què gastar el temps perquè el temps és limitat.

- La quotidianitat forma part de la teva obra, oi?

Sí, esclar. La quotidianitat en si mateixa no crec que sigui dolenta mentre aquesta sigui profitosa. No sóc gaire amant de l'aventura o sigui que les coses noves em solen espantar. Però també reconec que de tant en tant alguna sorpresa en la vida et fa sentir diferent ni que sigui per una estona.

- T'agrada crear imatges i atmosferes, com ho fas?

Sí, m'agrada. Però no sabria dir com ho faig. M'interessa dir les coses d'una manera entenedora i poètica i crec que les imatges ajuden, però no hi ha cap tècnica o almenys jo no en tinc cap, els versos, les imatges o les idees solen venir quan menys t'ho esperes i aleshores només és qüestió de saber escriure-les en el famós paper en blanc. Però no només d'imatges viu el poema.


- Quin és el secret de triomfar en poesia?

El dia que triomfi t'ho diré. Però t'avanço que triomfar en poesia és una utopia des d'un de vista materialista, ara bé, si ens ho mirem com a satisfacció particular i íntima, això són figues d'un altre paner. Triomfes quan escrivint et sents lliure i fins i tot quan escriure et serveix per a realitzar-te com a persona i d'alliberament emocional. Si, a més, pots publicar i que la teva poesia arribi a més gent, això engreixa el teu èxit i per acabar si algú fa ressò de la teva obra, llavors podríem dir que d'alguna manera has triomfat.