Entrevista

"La música s'escampa com la gasosa"

Carles Belda

Cales Belda (Sabadell, 1972) és acordionista, cantant i músic i acaba de presentar al Barnasants, juntament amb el cantautor Sanjosex, el disc i el pojecte Càntut, que aplega cançons tradicionals que cantaven i canten els nostres avis i besavis. Tot un treball que dignifica, recull, recupera i fa accessible a tothom un patrimoni riquíssim que representa, més que ningú, qui som.

 


D'on surt el "Càntut"?
En Carles Sanjosex i jo fèiem trobades fortuïtes amb ganes d'encarnar aquest desig de fer música,i llavors hi havia tota una colla de gent que portaven el web cantut.cat i ho volien acabar de dinamitzar i aleshores vam rebre aquest encàrrec, que va caure del cel i ens va arribar a nosaltres, a la terra. Nosaltres anàvem voltant pel món i una de les ofertes que vam rebre va ser la del Barnasants.

Què us van proposar?
Ens van proposar anar a lloc "exòtics", com ara Perpinyà, Alcoi, Ciutat de Mallorca i l'Hospitalet de Llobregat. A l'Hospitalet, encantats de la vida de la barreja de gent que hi ha i de l'energia que hi ha hagut des del minut zero. Una meravella.

T'agrada la idea de recuperar documents històrics i tradicionals com aquestes cançons?
Em sembla fantàstic. No en dubtaríem amb la cuina. No renunciaríem a uns canelons ni a un gaspatxo que ens ha vingut d'uns anys ençà, ni al cuscús que mengen a les comarques alacantines. Ni a un trampó ni a un flaó. És menjar per a l'ànima, és aliment per a l'ànima, tot cap a dins.

Què et sembla la barreja d'estils musicals que representeu vosaltres dos?
És que la música volta per tot arreu, és gasosa, s'escampa, i aleshores, com els gasos, si no troben una paret artifical, ells s'escampen, i la música fa el mateix, és lliure i va fluint, i la humanitat també, no té gaire més misteri.

Hi haurà un "Càntut" 2 ?
No ho sé. Ja es veurà en el seu moment.