Entrevista

"Les arrels són com un parc d'atraccions"

Sanjosex

Ell és un cantautor català que, després de molts projectes més aviat "pop", ara s'endinsa en les arrels i la tradició amb el disc "Càntut", juntament amb en Carles Belda. 

Què és el Càntut?

Uns amics que porten el web Càntut van voler dinamitzar-lo i ens van demanar ajuda. Van començar amb diverses operacions, una va ser fer un festival a Cassà de la Selva (on hi ha molts grups, s'hi canta molt, etc) i una altra era que en féssim un disc.

I us ho van demanar a vosaltres?

Sí, ens ho van encarregar a mi i a en Carles Belda, perquè ells sabien que nosaltres ja quedàvem a vegades per tocar cançons tradicionals, i així va començar tot.

Com vau escollir les cançons del disc?

La tria va ser meva, perquè portava un temps en aquest món, i la vaig fer sense cap prejudici i de manera totalment instintiva: les que m'agradaven i que considerava més adients, les tenia en compte de cara a la tria, les altres no, i ja està.

Recuperar aquestes cançons pot servir pel futur de la llengua?

Pel futur de la llengua el millor és que la untilitzem molt, i el fet de recuperar és generacional, ens volem sentir a gust amb els nostres orígens. Les arrels són, alhora, una presió i un parc d'atraccions. Tothom en pot gaudir.

És un disc útil per a tothom?

Sí, és per a tothom, és alhora modern i antic, pot servir per a joves i grans, són cançons molt rodonetes. La música tradicional està molt perfeccionada quan t'arriba a tu, perquè ha passat el filtre de molta gent. És molt potent i té molta força, perquè està basada en les lleis de la música i les lleis de la ment humana. Per tant, la força de la tradició és potentíssima i arriba a tothom.
 

Mots clau: Barnasants, Belda, Càntut, Sanjosex