Entrevista

"Reflexiono sobre la coneixença d'un mateix"

Marta Pérez i Sierra

La poeta Marta Pérez i Sierra acaba de publicar el poemari "Llavors, els peixos", un volum ple de versos encisadors i tendres. Dinamitzadora cultural, artista polifacètica i escriptora, ha publicat, entre d'altres, els títols següents: 
  1. Ostatge, poesia, Temenos 2016
  2. Un segon fora del dubte, poesia, Gregal 2016
  3. M'he empassat la lluna, poesia, Viena 2015
  4. Bavastells, relats, Walrus 2014
  5. SMS -Il.lustart, poesia, Cims, 2013


1. Per què has escollit els peixos?

El títol d'aquest llibre podria ser la cloenda. Després d'experimentar l'enyor i la joia que suposa viure, ens posem fel de peix als ulls, per veure-hi clar. M'inspiro en el llibre de Tobit de la Bíblia, on Rafel li diu a Tobies: "Tingues a mà el fel del peix", i després guareix la ceguesa del seu pare Tobit amb el fel del peix, i ell exclama: "Et veig, fill meu, llum dels meus ulls!".
Crec que les nostres emocions, l'enyor i la joia entre elles, pertanyen al mateix lloc interior, i que cal conèixer aquest espai del nostre jo buscant la llum. Posant-li fel del peix, per dir-ho metafòricament. 
També el peix ens servia a en Jordi Vila, el pintor que dialoga amb els meus poemes, com a símbol ancestral. Per a la nostra cultura cristiana, símbol de vida. En les pintures, com a motiu d'allò que no podem agafar i que hem de deixar anar si no volem que mori.


2. Quin paper hi juguen els adjectius?

Els adjectius li atorguen al text la cromaticitat, la intensitat i el relleu. Però hi són per explicar, per situar. Mai per guarnir.
Com llevar de la  imaginació la seva veu, dolça i abrupta, forjada d’adjectius indestriables? Escric en el primer poema, sempre cercant el que no pots abastar. El que et pot explicar. Aquest "tu" del poemari és com el mirall del nostre "jo".


3. Hi ha amor i desamor? 

Sí, sempre hi ha amor i desamor, en tot el que ens passa mentre vivim. En una primera lectura es pot pensar que parlo d'això, i sí, en parlo, però no només d'això. Vull reflexionar sobre el desamor amb nosaltres mateixos, sobre la incapacitat d'escriure o de crear en general, quan un no pot perquè, dins seu, tot és foscor. Pretenc reflexionar sobre la coneixença d'un mateix.

Mots clau: Marta Pérez i Sierra