Entrevista

"Essouira representa descoberta i transformació"

Noemí Morral

Noemí Morral és una poeta de Vic que, arran d'un viatge al Marroc, en van sorgir els llibres “Finestra poètica a Essaouira” i “Fenêtre poétique à Essaouira”, i també l’espectacle “Mil Futurs” que en serveix de presentació. A la tornada a casa es va instal·lar al barri de la Barceloneta per estar a prop del mar i va deixar definitivament la seva feina d’economista per iniciar un nou projecte de vida al voltant de la poesia, el dibuix i la interpretació. El primer fruit n’ha estat el llibre i espectacle “Tornar”, presentat el març de 2018. 
Ella ens parla de la seva obra.1. Què és Essaouira i què respresenta?
 
Essaouira és una ciutat de la costa atlàntica Marroquina, on vaig viure vuit mesos de recolliment després de la mort del meu marit.
 
Essouira representa descoberta i transformació; al llarg de les meves passejades prop del mar, a la sortida del sol i acompanyada dels vents alisis, torno a la meva veritable natura, i després de vint anys fent d’economista començo a escriure poesia i a dibuixar per primera vegada des de la infància.


També representa l'inici d'un nou projecte vital, que comença en aquesta ciutat i continua amb la publicació dels meus dos llibres "Finestra poètica a Essaouira" (Edicions de l'Albí)  i "Tornar" (Voliana Edicions).
 

2. Quin tipus de poesia fas? 
 
La meva poesia és neta, clara i essencial, i transcriu, a través del llenguatge de les paraules, les vivències i emocions íntimes d’un moment concret que acaben conformant el relat de la meva vida. 


"Sóc com l'aigua 
del mar,
que quan torna 
sembla la mateixa
però no ho és pas".

 
3. Quina és la funció de les il·lustracions?
 
Les il·lustracions són apunts delicats i subtils que dibuixen la geografia d’aquestes mateixes vivències i emocions a través del llenguatge dels colors. Els versos i els dibuixos dialoguen entre ells i es converteixen en una única veu indestriable.
 

Mots clau: Noemí Morral