Entrevista

"La poesia és reinventar-se"

Jordi Roig

"Escopir al fang" és el darrer poemari del poeta Jordi Roig, on el jo poètic va desgranant la possibilitat de tenir -o no- redempció. En parlem amb l'autor.

1. Què trobem en aquest nou poemari ?

Doncs trobem un nou repte poètic, un repte que sorgeix després d'haver vist una pel·lícula Redención (Tyrannosaur), que em va frapar tant que em vaig posar el repte de veure si era capaç d'escriure un poemari sencer basat en una pel·lícula. Però no acaba aquí, a causa de què la pel·lícula parla de la redempció dels dos personatges principals, a mida que l'anava escrivint em vaig adonar que a mi també em calia redimir-me i vaig anar intercalant poemes amb experiències personals entre les vivències dels dos personatges. Ha estat una bona manera de treure coses de dins que no havia pogut dir mai a ningú.

2. Sempre et reinventes, com ho fas?

La poesia ha de ser una mica això, reinventar-se. Alguns diuen que la poesia és un joc i d'alguna manera sí que ho és, però la poesia, per mi, ha de ser una aventura, un repte, una motivació, ha de ser veritat. A més d'una necessitat vital i potser tot això fa que t'hagis d'anar reinventant constantment. No escric igual ara que quan vaig publicar el meu primer llibre l'any 2001. I després de 8 poemaris si no busques nous camins (que normalment són ells que et troben) estàs perdut. 

3. Tens nous projectes?

Actualment estic escrivint sobre un projecte musical del meu fill que ha de parlar sobre el reciclatge i la problemàtica del plàstic en el món actual. Un altre repte, aquest potser més agosarat que els anteriors, però igual de motivador i engrescador. Tinc una novel·la acabada, però li cal una bona sacsejada i no sé quan tindré temps de fer-ho. Actualment estic presentant aquest últim llibre a tot arreu on m'ho demanen i també és una experiència ben emocionant.

Mots clau: Escopir al fang, Jordi Roig, llibre, poesia