Entrevista

"Un bon poema no neceessita embolcall musical"

Jules

La banda barcelonina Jules ha publicat el seu tercer disc "Polígons", del qual destaca "Ballem, ballem", la cançó de l'estiu per votació popular. En parlem amb el seu líder Juli Farfan. 


1. "Ballem, ballem" va ser tot un èxit, per què?

Tot depèn d'allò que entenguem per èxit. Per a mi és un èxit quan una cançó, després d'arranjar-la i enregistrar-la, s'assembla a la idea que tenia d'ella durant el procés de creació. En aquest sentit, "Ballem, ballem" i la resta del disc "Polígons", és, per a mi, un èxit rotund. Fins el punt que algunes de les cançons han quedat millor del que jo m'imaginava. Ara bé, si parlem d'èxit com a fenòmen comercial, no sóc jo qui ho ha de valorar. Ni tampoc puc controlar-ho. Que una cançó sigui un èxit de públic o de vendes no depèn de l'artista, sinó de fins a on estigui disposada a apostar-hi la discogràfica, i de la rebuda i difusió que en facin els mitjans. 


2. Feu cançó, pop o tots dos?

Quan faig cançons no em plantejo quin estil faig, només sé que estic fent una cançó. Com que les meves influències principals vénen del pop, del rock, del folk, de l'indie i de la cançó d'autor, el resultat és una combinació de tots aquests estils. Ara bé, això no treu que de tant en tant es pugui colar algun altre estil com ara el jazz, el blues...


3. Poesia i música estan gaire relacionades? 

Sí, però un poema i una lletra de cançó són dues coses ben diferents. Malgrat que de vegades una poema es pugui musicar o una lletra de cançó sembli un poema, crec que són dos gèneres diferents. Cadascun té les seves llibertats i limitacions, i no sempre coincideixen. Moltes vegades, una lletra de cançó no té cap sentit si no és en el seu context musical, és a dir, que com a poema no funcionaria, i en canvi com a lletra de cançó és excel.lent. Tanmateix, un bon poema és aquell que "s'aguanta" ell tot sol, sense necessitat d'un embolcall musical.

Mots clau: Ballem ballem, cançó, grup, Jules, Juli Farfan, música, poesia, Polígons