Entrevista

"Un palíndrom és una píndola de felicitat"

Pere Ruiz

Amb motiu de l'estrena mundial de la pel·lícula "Viva el palíndromo", entrevistem en Pere Ruiz, president del Club Palindromista Internacional. 

1. Què té d'especial un palíndrom?
Un palíndrom té d’especial que és una píndola de felicitat en forma d’escriptura simètrica. El joc verbal sempre és un estímul positiu per la ment, pels sentits i per la persona en general. La simetria ens acompanya en tot moment i arreu. Ens aporta tranquil·litat (pau), equilibri (justícia) i llibertat. Com a art literari, la creació de palíndroms constitueix una forma d’expressió amb efectes sensibilitzadors, alliberadors i de desenvolupament personal realment notable. “Català a l’atac.”


2. N'hi ha en totes les llengües?
Segurament sí.

Fa menys de quatre dècades encara molta gent pensava que no era possible escriure més que un petit grapat de palíndroms en català o castellà. Encara avui hi ha qui creu que per la seva composició cal una mena d’enginy o do especial. No és així, la pràctica, el gust per les paraules i les ganes de jugar amb elles, immediatament ens fan descobrir que la creació de palíndroms és divertida i molt senzilla. Podem trobar a la xarxa digital exemples i llargues llistes de palíndroms, gairebé en totes les famílies de llengües del món. “Senén té sis nens i set nenes.”
3. Què és "Viva el palíndromo"? Quan l'estrenaran a Europa?
¡Viva el palíndromo! és una pel·lícula documental del 2018 relatada per palindromistes i dirigida a tota mena de públic. Una producció argentina (Duermevela) i catalana (Aved), que ens explica una història en to de comèdia humanista, que eleva els palíndroms des de la ignorància generalitzada sobre la seva existència fins a la manifestació de la seva utilitat com estímul de processos cognitius i intel·lectuals. Molt recomanable, 99 minuts de garantida diversió; sortireu del cinema cantant.

En aquests moments la pel·lícula s’està presentant amb èxit i bones crítiques en diferents festivals d’Amèrica llatina i recentment d’Europa. En breu la tindrem a les cartelleres comercials.

Mots clau: cap-i-cua, Club Palindrromista Internacional, palíndrom, Pere Ruiz, Viva el palíndromo