Entrevista

"Les meves dues grans passions són l'ensenyament i la literatura"

Ariadna Herrero

L'escriptora Ariadna Herrero acaba de publicar la novel·la juvenil "Hem arribat tard a classe" (Voliana Edicions, 2018), en la qual fa un repàs fantàstic de la literatura catalana medieval. En parlem amb l'autora.

1. És una novel·la més aviat juvenil o històrica?

Les dues coses. De fet són termes compatibles. Tot i que, per ser més precisos, hauríem de dir que és una novel·la juvenil de ciència-ficció que tracta el tema dels viatges en el temps. Com que els protagonistes van fins a l'Edat Mitjana i conviuen amb alguns dels grans escriptors de la literatura catalana, com són Ramon Llull, Ramon Muntaner, Bernat Metge, Joanot Martorell i Ausiàs March, llavors sí que podríem afirmar que també té components de novel·la històrica.  


2. És com una lliçó de literatura medieval?

"Hem arribat tard a classe" és el resultat de les meves dues grans passions: l'ensenyament i l'escriptura. Sóc professora de llengua catalana i literatura i des de fa molts anys que cerco maneres de fer més atractiva la literatura per als meus alumnes de secundària. La novel·la va ser un projecte que inicialment vaig tirar endavant per fer una introducció dels nostres grans escriptors medievals però d'una manera més amena als meus alumnes. Vaig pensar que si creava uns personatges de la seva edat, amb problemes comuns en gent de la seva edat, i feia que poguessin conèixer a través d'ells els escriptors dels quals els volia parlar en comptes de presentar-los jo durant una classe magistral, seria més engrescador i competencial per a ells. A més a més, un cop sabessin alguns detalls apassionants de les seves biografies, seria més senzill que tinguessin ganes de conèixer les seves obres.
Com bé he dit, va ser un projecte que vaig idear per als meus alumnes, en concret, alumnes de 3r d'ESO, i amb ells vam llegir el text i va anar bé com a primer punt de contacte amb la literatura medieval. Després Voliana va decidir donar una oportunitat a l'obra i gràcies a això ja portem gairebé 1000 exemplars, el que em fa feliç perquè penso que pot ajudar a molta gent jove a fer aquesta connexió.  


3. Quina ha estat l'acollida dels nois?
L'acollida al meu centre va ser bona. Vam parlar de l'obra, de l'època i dels personatges. Van aprendre i molts em van comentar que havien empatitzat amb els protagonistes. Ara faltarà recollir les primeres impressions de tots aquests centres de secundària que han decidit triar "Hem arribat tard a classe" com a lectura. Ho anirem veient.
 

Mots clau: Ariadna Herrero, Ausiàs Marc, BErnat Metge, Hem arribat tard a classe, Joanot Martorell, literatura catalana, llibre, novel·la, Ramon Llull, Ramon Muntaner, Voliana Edicions