Entrevista

"La paraula és una eina de transformació social"

David Vila i Ros

L'escriptor David Vila i Ros acaba de publicar I si expliquem un conte?, el seu quart llibre de contes. En parlem amb ell.

1. Escrius i alhora crees consciència, com ho fas?

 Des del meu punt de vista, la paraula és una eina de transformació social. Amb la paraula –i, per tant, amb la literatura– podem crear consciència, despertar la sensibilitat envers temes que ens preocupen. Un dels grans problemes d’aquesta societat globalitzada és el pensament únic, la uniformitat, de manera que el pensament crític és imprescindible per fer-hi front. I la literatura, amb tota la modèstia, ens pot ajudar a qüestionar-nos tot allò que ens envolta i que no ens acaba de convèncer. Per mi, doncs, l’ofici d’escriure ha d’estar al servei de la societat i ha de tenir l’objectiu de fer-la millor. Ep, tenint en compte que el mer divertimento també és necessari!

  
2. Com veus el futur del català?

És a les nostres mans. El català no és una llengua minoritària, ja que està entre les cent més parlades del món (i n’hi ha gairebé 6.000!), sinó minorada per dos estats, l’espanyol i el francès, que la voldrien aniquilada. Si volem que esdevingui una llengua plenament normal només ens cal fixar-nos en com ho han fet altres llengües similars. I la resposta és clara; convertir-la en una llengua necessària. Per aconseguir-ho cal, però, un doble front. D’una banda, cal poder polític: la República Catalana és també la república de les nostres lletres, perquè una llengua que no té un estat al darrere no es pot normalitzar. I d’una altra banda, cal fidelitat lingüística: no n’hi ha prou amb fer grans proclames defensant-la, sinó que, a la pràctica, ens cal trencar els vells hàbits de submissió lingüística, és a dir, de passar-nos a l’espanyol (o al francès, a Catalunya Nord) quan estem davant d’un interlocutor que ens sembla que potser no ens entendrà en català; fer servir el català en qualsevol situació –una pràctica, per cert, perfectament factible– és l’eina que tenim al nostre abast.

 
 3. Quin és el teu últim projecte? Amb quin objectiu?

 Enguany he publicat I si expliquem un conte?, un llibre de petit format amb il·lustracions de la Sílvia Morilla que és una reivindicació del gènere del conte i, més concretament, del microconte. Hi he recopilat microcontes dels meus llibres Ni ase ni bèstia, Verba, non facta i Roba estesa, n’hi he afegit alguns de nous i ho he complementat amb explicacions sobre el significat i l’objectiu de cadascun, tot plegat acompanyat d’unes il·lustracions fantàstiques que fan que el llibre sigui també la demostració que la confluència de disciplines culturals i artístiques diverses sempre suma. A més, és un llibre que té un caràcter social, atès que el publica l’associació Hi Som, que treballa amb persones amb necessitats especials i amb risc d’exclusió social, i una part dels beneficis són per a l’entitat. Així evidenciem que la cultura pot incidir directament en la societat. I d’això és del que parlàvem fa una estona. De crear consciència col·lectiva.

Mots clau: conte, contes, David Vila i Ros, I si expliquem un conte?, llibre, relat, relats