Entrevista

"Maridar diferents arts és enriquir-te"

Marta Pérez i Sierra

Marta Pérez Sierra és autora, entre d'altres, dels poemaris "Dones d'heura" (2011), "Bocins" (2012), "Si goso dir-li un mot d'amant" (2013), "Bavastells" (2014), "Un segon fora del dubte" (2016). Dinamitzadora cultural, escriptora, blogaire i filòloga, sempre marida diverses arts. Acaba de publicar el llibre Gàngsters, ploma i vaudeville (Ed. Gregal, 2018), amb les il·lustracions d'en Pere Cabaret. En parlem amb ella.

1. Què podem trobar al Gàngster, ploma i vaudeville?
Un cabaret! Un acte reivindicatiu! Gàngsters i vedettes.
Poemes escrits per a les il·lustracions d’en Pere Cabaret. Una història de gènere negre en vers que pretén reivindicar la diferència. Lizza és la nostra protagonista, trans, immigrant catalana que pateix la repressió de la Barcelona de la postguerra. Però Lizza pren el poder i no puc explicar més... heu de llegir el llibre. Només us puc dir que en Pere i jo hem pintat la vida de vermell i negre, un vodevil.

 
2. Quina acollida té? 
Molt bona! En Pere i jo n’estem molt contents. A les presentacions el públic riu i fàcilment se sent gàngster o vedette, entra en la nostra reivindicació des del joc del cabaret.
 
3. Tu sempre marides poesia amb altres arts. Què t'aporta? 
Crec que maridar diferent arts crea un art nou, que no és posar dues disciplines de costat, és dir més. Pensem en la música i en un text literari i tenim l’òpera. Pensem en vedettes i cançons del Paral·lel i tenim Gàngster, ploma i vaudeville. Crec que sortir de l’àmbit propi de la poesia i deixar-te influir o directament treballar amb un altre art, és enriquir-te, és oferir més a l’espectador. I crec que en certa manera és recuperar els orígens, tornar al que és més autèntic, més viu. Ja ho deia Horaci: Ut pictura poesis.

 

Mots clau: Gàngsters, Gregal, Marta Pérez i Sierra, Marta Pérez i Sierraérez Sierra, ploma i vaudeville