Entrevista

"Connectat instants és un cistell d’olors, colors i sabors"

Clàudia Viladrich

La poeta barcelonina Clàudia Viladrich (1975) acaba de publicar "Connectant instants" (Edicions 96, 2019), un recull de poesia i prosa que va acompanyada de fotografies de la Marta Albet. 

1. Què hi podem trobar en aquest "Connectant instants"?
 
Connectat instants és un cistell d’olors, colors, sabors, sensacions, emocions i vida, on mots i imatges es troben al moment just i necessari. Els cinc sentits caminen per les quatre estacions i ballen en clau de bounce de primavera, estiu tardor i hivern, a mode d’homenatge al lindy-hop, aquest ball nascut als anys 20 i que segueix regalant somriures en un amor de dos minuts i mig (Luisgé Martín). Després d’un viatge molt especial a Colòmbia la primavera del 2018, mots i imatges van decidir que també volien volar plegats. A cada estació hi trobem poesia i prosa poètica d'amor, amistat, viatges, homenatges, avis, àvies, mar, muntanya, illes, moments i vida. Podem trobar-hi espais i persones de la Vila de Gràcia, la ciutat de Manresa, el Berguedà, el Solsonès, l'Empordà i també d'illes com Malta i Còrsega, així com Colòmbia i la ciutat de Cartagena d'Índies. Cada text va acompanyat d'una fotografia a tot color. El llibre, com tots els que he publicat, va íntimament lligat amb la música. Per una banda, cites de les cançons "Connexions" i "El teu llit" d'en Guillem Roma, obren i tanquen el llibre.  El pròleg és del músic i cantautor Guillem Roma, amb el qual vam comptar-hi des del minut u, tot un honor per a nosaltres.  I tot resta connectat, com l'essència del llibre i la pròpia vida. 
 
 
2. L'has fet amb la Marta Albet, per què?
 
Just fa un any, el març del 2018, vam fer un viatge a Colòmbia molt especial. La Marta és molt observadora i té molt bon ull. Fa unes fotografies molt boniques que penja a Instagram, acompanyades de cites poètiques. Llavors vaig adonar-me'n que això d'Instagram és poesia pura. Just tornant del viatge vaig tenir un rampell, sí, un rampell. Jo quan faig un llibre funciono per rampells, rampells emotius. Ja feia cinc anys que no publicava i vaig sentir que era el moment. Però no volia que fos un més, havia de ser quelcom més gran. I què millor que fer-ho més gran si era compartit i amb fotografies d'una amiga molt important. Li ho vaig proposar. La idea li va emocionar. I la Marta funciona des del cor, el que li arriba al cor esdevé realitat, Ens vam posar mans a l'obra a connectar les seves fotografies amb els meus textos. A més de l'art en la fotografia, amb la Marta compartim colla, una petita gran famiília que no tothom té la sort de tenir -modèstia part, però és així- i ciutat de cor, Manresa. I música, ball i personalitats tant diferents com complementàries. Per això sabia que aquest projecte seria ric i gran. D'aquells que t'estimes de veritat. I després de fer les dues presentacions, a la Casa dels Contes de Gràcia i al Restaurant El Vermell de Manresa, aquest llibre ja no és només nostre, és de tots els amics i companys que ens han acompanyat a l'escenari amb l'espectacle que hem muntat. Màgic ? Sí. Hem tingut l'honor de tenir amb nosaltres els ballarins professionals Aitor Leniz i Marta Vergés, la joveníssima cantautora manresana Sara Roy, una promesa al panorama musical català, que desprèn tendresa, dolçor i emoció a les seves melodies, el nostre amic especial Xavi Forcadell, gran ballarí, clown i actor i el nostre amic Pep Ribas, a la veu, guitarra i acordió. I què més podem desitjar després d'aquesta pujada d'adrenalina i confluència d'arts i expressió ? El llibre també és d'aquells amics, familiars i companys lindyhoppers que ens han vingut a veure a l'espectacle o hi han estat de cor i han fet encara més gran el nostre projecte. Perquè junts, tot és més gran. I aqui tornem a la resposta de la pregunta, per això la Marta. Publicar compartidament ha duplicat la il·lusió i la grandesa, aquest ha estat un dels grans aprenentatges i plaers que tingut amb "Connectant instants".
 
3. On es pot trobar?
 
Actualment es pot trobar a dues llibreries gracienques la Casa dels Contes (Ramon i Cajal, 35) i la Llibreria Te Quiero (Torrijos, 9) , a la Cooperativa Cultural Rocaguinarda del Guinardó (Xiprer, 13)  i a Manresa, a l'Abacus, la Parcir i la Llibreria Rubiralta. La Parcir a més té venda on line