Entrevista

"Si gaudim de les petites coses serem més feliços"

Núria Albertí

Núria Albertí és escriptora, especialitzada en poesia per a nens. Ha publicat nombrosos poemaris, alguns amb 10.000 exemplars venuts (Gri grill i altres animalades, de Barcanova) i té nombroses cantates infantils publicades. (Aventures sense sortir de casa, Fantasmades musicades, Pirates a la vista) També cançons de bressol i haikús, un tipus de poesia japonesa que explica als més grans de primària. Fa 14 anys que es dedica professionalment al món de la poesia fent tallers per les escoles d'arreu de Catalunya i Andorra. Visiteu el seu blog per a més detalls.


1. Fas poesia infantil, amb quina finalitat?
En primer lloc escric perquè m'agrada. Des de sempre he volgut ser escriptora, comparitr la meva manera de veure la vida a través de les paraules. Però fer-ho en poesia sí té una clara finalitat per a mi. En primer lloc, tal i com em va demanar personalment la Joana Raspall, vull seguir el relleu generacional d'autors catalans especialitzats en poesia per infants. En segon lloc, i ahir dia de San Jordi ho deia en una escola que em va convidar per fer l'entrega dels jocs florals, crec fermament que la poesia és una manera d'ensenyar a desenvolupar la sensibilitat. I indirectament, si som capaços de gaudir de les petites coses, si les aprenem a veure, serem més feliços. I en tercer lloc, ensenyo poesia d'una manera divertida i original, perquè perdin la por i trobin una manera nova d'expressar-se. Els nens són uns poetes en potència!

2. És més difícil que la poesia per a adults?
Jo això no ho sé. Però tinc companys poetes que em diuen que decididament és més difícil fer-ho per a nens que per adults. Per a mi és senzill posar-me a la seva pell. Recordo molt bé com em sentia de petita i encara conservo la il·lusió i capacitat de sorpresa amb la qual es miren els nens les coses per primera vegada. La poesia ha de transmetre una manera de veure la vida. Si no s'aconsegueix, a part d'un divertiment lingüístic per a mi no té sentit. Els adults també haurien de recordar això. I tots tenim moltes coses a transmetre en les etapes que anem passant de la vida.3. Existeixen tècniques especials?
És clar! Com tot art, té les seves tècniques i jo les faig senzilles als meus tallers. Tot es pot fer com un joc i sobretot, divindint les tasques. Quan es vol fer poesia per a nens tothom comença sempre a pensar en la rima. Jo sempre els explico que és el que han de deixar pel final. Que l'important és què volem dir! Sinó no passaríem de la bruixa maduixa... També els explico com ser una font d'idees sense fi i d'on trec jo les idees i com escric. Als pares els diria que el primer de tot seria que llegissin poesia. Que tinguessin poemaris a casa i llegissin junts. En realitat són petites històries, amb poques paraules i que a sobre sonen bé. Unir poesia amb música és la manera més senzilla de començar. Roses i dracs, Poemes i cançons de bressol i Bona nit lluna serien tres bons llibres per començar amb els més petits. I per acabar, una anècdota. L'altre dia, que vaig estar a Torrelles de Foix amb 70 nens, els vaig fer una simulació de com vaig escriure un dels meus poemes curts i van al·lucinar. Explicar el procés creatiu té un valor. I tot es pot ensenyar! I a mi m'encanta fer-ho en aquestes edats on, després d'un taller, se t'acosten, et fan una abraçada i et diuen: ara entenc perquè t'agrada tant fer poemes!
 

Mots clau: Núria Albertí