Entrevista

"La noia de la caravana" és un thriller juvenil

Xavier Gual

Xavier Gual Vadillo (Barcelona, 1 d'octubre de 1973) és un escriptor i periodista català. Llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, exerceix de professor de Secundària. Escriu regularment als diaris Avui, Ara i a l'emissora RAC1. Ha publicat les novel·les "Els tripulants", "Ketchup",  "El gat que va perdre els bigotis", "El mediador", "Els fantasmes de Dalí" , " Off the record" i, ara fa poc, "La noia de la caravana", una novel·la negra juvenil. En parlem amb l'autor.

1. "La noia de la caravana" és una novel·la policíaca, juvenil o tot alhora?
Totes les etiquetes són analitzables i discutibles. Els entesos en novel·la negra (que filen molt prim) dirien que és més "negra" que "policíaca". Crec que es tracta d'un "thriller" juvenil, però les etiquetes mai fan prou justícia a la feina que hi ha al darrere.

2. El ritme és trepidant, és una manera de crear lectors?
El ritme és volgudament trepidant. He treballat en instituts on molts pocs diuen que els agrada llegir, i està socialment mal vist confessar-ho. Per això vaig estructurar la novel·la perquè els atrapés des de les primeres frases. L'estructura, en aquesta novel·la, és la clau absoluta perquè s'ho repensin això de dir que llegir és un "rotllo". I per la resposta que he rebut des que la vaig publicar crec que ho he aconseguit.

3. Com a lector, me l'imagino en gran pantalla, tu també?
No escric pensant en pantalles, perquè sempre jugo a partir dels recursos que em permet l'escriptura i la narrativa en general, però adaptar-la costaria pocs diners i seria prou efectiva. De fet, sé que hi ha una productora de Sevilla que hi està molt interessada. També m'he trobat amb diversos instituts que l'han llegit i n'han fet un booktrailer. Això ja demostra un interès especial per visualitzar-lo en imatges.