Entrevista

"El que més m'omple és compartir"

Daniel Ruiz-Trillo

Daniel Ruiz-Trillo és el director del Poemestiu, el festival de poesia de l'Empordà, ha publicat 15 llibres i més de 300 articles, dirigeix i presenta l'espai de llengua "Truc curt"  a Ràdio Estel i aplega palíndroms al seu blog "Tot i més"


1. Què és el Festival Poemestiu, què en destacaries i quan se celebra? 

El Festival Poemestiu és el Festival de Poesia de l'Empordà, que des del 2011 se celebra cada estiu a Figueres, Navata, Darnius i el celler La Vinyeta de Mollet de Peralada, és a dir, a 4 poblacions de l'Alt Empordà. A banda dels recitals, que són meravellosos, en destacaria 3 coses: la primera, els Premis Poemestiu La Vinyeta, que s'atorguen cada any i es lliuren al celler La Vinyeta, en un ambient fantàstic, i que té una dotació generosa i una grans regals, a part que l'entorn és ben poètic. La segona cosa que en destaco és el Memorial Montserrat Oriol, que es dóna cada any a una  persona empordanesa que ha fomentat la poesia, com feia la poeta darniuenca Montserrat Oriol, una de les impulsores del festival al seu poble. I la darrera cosa que en destaco són les seves característiques o valors, que el fan únic: és un festival 100 % en català, gratuït *, amb paritat de gènere, independent, solidari i respectuós amb el medi ambient.


2. Per què el bloc Tot i més i els mots cap-i-cua ?  

Per compartir amb la gent el meu amor per la llengua i per les paraules, sobretot des d'un punt de vista lúdic. Els palíndroms o cap-i-cues amaguen missatges ocults i coincidències i casualitats que ens sobten i que ens desperten la imaginació, cosa que massa sovint perdem quan passem de l'edat del Carnet Jove. Caldria no perdre mai aquest esperit juganer amb el llenguatge. És per això que m'agrada compartir amb tothom qui vulgui aquest amor, com faig amb el bloc Tot i més, que ara ja n'aplega prop de 150.


3. Ets membre del Club Palindròmic Internacional. Quines són les principals activitats que s'hi realitzen i què és el que més t'aporta ser-ne membre ? 

És el primer any i és un real plaer coincidir amb gent que també estima la llengua, la literatura i les paraules des d'aquest punt de vista lúdic. M'omple molt compartir moments amb grans palindromistes com Toni Guillamón, Jesús Lladó, Pere Ruiz o Sylvia Tichauer, uns autèntics mestres d'aquest art. Les principals activitats del club són: compartir a través de la revista Semagames i altres projectes i reptes col·lectius, fer un aplec anual amb presentacions, recitals i un bon dinar i donar suport a tots els palindromistes membres. El que més m'aporta és compartir. * excepte els sopars al celler

Mots clau: Club Palindrromista Internacional, Daniel Ruiz-Trillo, Poemestiu, Premis Poemestiu, Tot i més, Truc curt