Entrevista

"La poesia ha d'anar amb la cara descoberta"

Daniel Ruiz-Trillo

El poeta, professor, blogaire i perodista Daniel Ruiz-Trillo acaba de publicar el llibre de palíndroms "La ruta natural" i, alhora, s'ha vist forçat, per primera vegada en 10 anys, a suspendre el Festival Poemestiu, el Festival de Poesia de l'Empordà que ell dirigeix i que cada any passa per 4 poblacions durant els mesos de juliol i agost.

1. Per què no es fa el Poemestiu?
Enguany era el desè aniversari del Poemestiu. Però a causa de la pandèmia l'hem hagut d'anul·lar, perquè és molt més important la salut que el festival, però a més no m'imagino un recital amb la cara tapada, la poesia ha d'anar amb la cara descoberta, i els poetes també. Només així podem fer arribar de manera clara els nostres versos. Em sap greu per Darnius, Navata, Figueres i el celler La Vinyeta, que és on, a més a més, cada any donem els Premis Poemestiu La Vinyeta, i també em sap greu pels amics i col·laboradors.  És molt bonic veure a l'estiu un recital de poesia en un indret preciós i amb una copa de vi de l'Empordà. I a més 100% en català i amb paritat de gènere.


2. Tens por que es repeteixi aquesta situació?
Sí, però crec que no podem pensar tant en el futur, cal pensar en el present i en el dia a dia, ara no hi ha festival i el futur no se sap, però si mirem enrere són 10 anys, 200 artistes, 2000 persones i 7 poblacions, sense oblidar els 15 premiats, com ara la Núria Albertí, la Rosa Maria Arrazola, la Marina Antúnez, la Marta Pérez, la Cristina Company, en Jordi Roig, la Tanit Amorós, en Gabriel Maria Pérez, en Carles Morell, la Roser Cabacés o la Maria Àngels Vila Safont.

3. Què és "La ruta natural"?
Un llibre ple de palíndroms, com ara A la cala, Suaus, La ruta natural, Mati si vas a casa visita'm, Adoben neboda, Llepa la pell, I lo boli, Tot... Perquè la vida és joc, mots i foc i perquè tot està per fer i tot és palíndrom.

3. En manteniu algun acte, del festival?
Hem anul·lat tots els recitals amb públic, però mantenim el lliurament del premi Memorial Montserrat Oriol, que l'any passat el va guanyar en Quim Ponsa i enguany se'l disputen, amb una votació popular, la Sun Estarriol i la Carme Pagès, tots tres poetes empordanesos que fomenten la poesia a l'Empordà. Gràcies a persones com elles, la poesia continua viva i ben viva.

 

Mots clau: Carles Morell, Carme Pagès, Cristina Company, Daniel Ruiz-Trillo, festival Poemestiu, Gabirel Maria Pérez, Jordi Roig, La ruta natural, Maria Àngels Vila Safont, Marina Antúnez, Marta Pérez i Sierra, Núria Albertí, Poemestiu, Premis Poemestiu, Quim Ponsa, Rosa Maria Arrazola, Roser Cabacés, Sun Estarriol, Tanit Amorós