Entrevista

"La llengua és un patrimoni que hem de preservar"

David Vila i Ros / Jessica Neuquelman

En David Vila i Ros és un escriptor, blogaire i dinamitzador cultural. La Jessica Neuquelman és una amant de la llengua catalana. Tots dos junts han engegat el canal de vídeos "Llenguaferits".

1. Què és aquest nou canal?
 
Llenguaferits és una iniciativa de caire lingüístic que sorgeix de la trobada de dues persones boges pel català i per la diversitat lingüística, Jessica Neuquelman, filòloga de Dunkerque i enamorada del català, i David Vila i Ros, dinamitzador lingüístic i escriptor de Sabadell. Els podeu seguir als canals d’Instagram @llenguaferits i YouTube https://www.youtube.com/channel/UCD8T0OOhxyHF62KowDV-ScA.
 

2. Quin objectiu té?
 
L’objectiu de Llenguaferits és despertar la sensibilitat envers les llengües en general i el català en particular, i fer-ho de manera amena i divertida. Pensem que cal una presa de consciència col·lectiva sobre la importància de preservar el patrimoni lingüístic global, i aprendre a fer servir el català amb tota normalitat és un bon punt de partida: si cada territori del món protegís la seva llengua no estaríem en la situació actual, en què pot ser que un 90% de les gairebé 6.000 llengües que es parlen al món acabin desapareixent.
 

3. Quines altres eines tenim per difondre i fomentar el català?
 
La primera som nosaltres mateixos: parlar-lo sempre i amb qualsevol interlouctor, independentment del color de la pell, l’accent o el temps que faci que viu aquí. Aquesta és la manera de fer que el català sigui una llengua necessària. En paral·lel, ens cal poder polític, perquè totes les llengües que s’han normalitzat ho han fet quan han disposat d’un estat al darrere. I, per descomptat, reivindicar, demanar la presència de la llengua en els béns i serveis que consumim.
 
4. Quina és la salut de la nostra llengua? Què hi podem fer?
 
Doncs nosaltres no sabem si el got és mig ple o mig buit, però volem omplir-lo fins que vessi. Hi ha aspectes positius (l’ensenyament a l’escola, la transmissió intergeneracional, especialment a Catalunya, el nombre absolut de parlants...) però també n’hi ha de negatius (la caiguda de l’ús social, la pràctica desaparició en determinats punts del territori, com la Catalunya Nord o les grans poblacions del sud del País Valencià, el poc pes relatiu en els mitjans de comunicació i les xarxes socials...). I nosaltres hem d’entendre que la situació és complicada però, amb positivitat, fer-lo servir tan com sigui possible, comprar a empreses que l’utilitzin o pressionar les administracions perquè ens dotin d’un marc legal en condicions. I, sobretot, fer-ho amb il·lusió, perquè la llengua és un patrimoni que hem de preservar i, també, gaudir.
 

Mots clau: David Vila i Ros, Jessica Neuquelman, Llenguaferits