Entrevista

"Explico des de la bellesa el patiment"

Marta Pérez i Sierra

Autora de poemaris com "Ostatge", "Un segon fora del dubte", "M'he empassat la lluna", "Bocins" o "Dones d'heura", la poeta i promotora cultural Marta Pérez i Sierra, premi Jordi Pàmias 2010 i premi Poemestiu 2019, acaba de publicar el llibre sobre el maltractament  "Punta de plom". En parlem.

1. Què és això de "poesia davant de la Covid-19"? 
És un recital organitzat per Poémame* en col·laboració amb Art en Curs, projecte artístic i cultural de la Facultat de Filosofia de la Universitat Autònoma de Barcelona, que té com a tema principal el Primer Aniversari del confinament/Covid 19. Hi participen poetes de parla anglesa, catalana i castellana.
Es va fer el 12 de març, per via telemàtica.
Pretén conscienciar que mai res tornarà a ser com abans, pel que fa al que ens ha afectat negativament, però, alhora, se’n deriven noves oportunitats que hem de saber aprofitar.
 
*https://poemame.com/que-es-poemame/ Poémame és un projecte col·lectiu de poesia a internet

 
 
 2. Com pot, la poesia, denunciar el maltractament? 
Escriure poesia sobre un fet dolorós és un intent d’explicar des de la bellesa el patiment. La denúncia és implícita. Des de la paraula fas visibles els fets que vols denunciar. Desafortunadament, el maltractament és un fenomen que pot tenir lloc en les relacions interpersonals, siguin de parella, familiar o entre companys de l'escola o de treball (assetjament escolar o laboral). Una forma molt comuna, i que és menys visible que el maltractament físic, és el maltractament emocional. Com per exemple en el poema “Violació”:
La llengua bada
com una flor d’heura.
Escup i perd.
Tant de bo callés,
aquest ganivet porós,
punyent. Esgarrifós.
Ràdula de llimac
xerraire.
Aquesta boca que devora.
 
Amb recursos poètics hi incideixes amb més força. Per exemple, en el meu llibre Punta de plom, utilitzar la llegenda de la Quimera, el monstre de tres caps que mata a tort i a dret, em permet constatar com des de sempre la veu femenina ha estat deixada de banda.
−Atureu el temps, que Filònoe, entristida,
s’ha quedat sense llegenda−.
La paraula és una arma molt potent. Amb la poesia es converteix en creativa i positiva.
 

 
3. Tu ho fas, creus que el teu missatge arriba? 
Sí. N’estic convençuda. Amb Punta de plom, vull posar veu al maltractament psicològic: la invisibilitat de les dones grans maltractades, les noies adolescents maltractades pel pare o dones amb fills, tots ells maltractats, sobretot emocionalment. Amb versos on la violència és un fet, ho poso de manifest.
La lectura dels poemes dona peu a la reflexió, amb les imatges, dir sense dir, predisposo a sentir el dolor de la víctima, afavoreixo l’empatia. I pretenc donar coratge per a resoldre aquestes situacions.
Com diu Anna Ruiz Mestres a la ressenya que fa del llibre (en El 3 de vuit):
“Dolor, duresa, desesperació i por al costat de la història apassionada i dolça dels inicis de l’amor.  Després però arribarà El silenci glaçat. / El ganivet blanc... aquest ganivet porós, punyent, símbol fàl·lic per excel·lència... junt amb la Brida de la violència que oprimeix.”
En parlo en aquest vídeo on també recito dos poemes: https://youtu.be/USvK6HNiZrU

 
 
4.Has trobat una via poètica al món audiovisual?  
Totalment! La via audiovisual no deixa de ser una forma de poesia plàstica, una imatge poètica que reforça el text. Una altra manera de sentir. El binomi text-imatge, des del seu missatge, recull emocions, sentiments i provoca una altra visió estètica i de reflexió. D’alguna manera, a més, resulta més immediat, més proper.
Un bon exemple són aquests dos vídeos:
  • Gladys Mendia (Santiago de Xile, febrer 2021) dins el seu projecte Col·lecció Un nou llenguatge, diuen: audiovisuals de la poesia catalana amb el poema “Quimera de Raleigh” del llibre Punta de plom.
https://youtu.be/S_eKqDN2VSA
  • Pere Cabaret amb el poema "El mot" del llibre inèdit En brut i en Francesc Moré (Penya-Segat) que ha editat i mesclat el meu recitar. Pertany a la iniciativa de l'Horiginal "Prolapse oral confinat" (2020).
  • Us convido a visitar el meu canal de YouTube:
https://www.youtube.com/user/MPSLANDINO/