Entrevista

"Mare Batec vol ser un crit a la llibertat "

Rosa Maria Arrazola

La poeta Rosa Maria Arrazola, autora de Rai, Nero Nero Nas i Vuit de març i guanyadora del Premi Poemestiu La Vinyeta el 2017, acaba de publicar el llibre Mare Batec. En parlem.

1.   Què és Mare Batec?
 
Mare Batec és un llibre que parla d’una lluita silenciada al nostre país, de mares i fills, de dones vexades per botxins, per una màfia organitzada que els va robar els seus nadons entre els anys 40 i fins ben entrats els 90. I encara, sorprenentment, fins als nostres dies, perquè des de l'Associació de SOS BEBÈS ROBATS, relaten l’últim cas denunciat a Catalunya el 2011.
A més, vol servir per visibilitzar el patiment, però també per sanar, per reparar les injustícies que no només són per aquelles i aquells que les van viure en la pròpia pell, sinó que també ho són per a tots nosaltres com a societat que ens hem de fer corresponsables de tot i denunciar uns fets que existeixen i han estat arxivats per la Justícia, o millor dit, la Injustícia,
És també una denúncia de la violència obstètrica i masclista i més enllà i d’una manera universal vol ser un crit a la llibertat en tots els sentits.

 
2.   Quina relació té amb "Nero Nero Nas"?
 
No sé si té una relació amb Nero Nero Nas, d’entrada no la hi feia, però ja que m’hi fas aprofundir, potser sí que d’alguna manera hi és. Evidentment la mirada feminista de la meva poesia m’ha fet parar en determinats moments vitals a observar què em feia dona, què era per mi ser-ho en aquest segle XXI, i m’adono que en mi anava forçosament lligat a la maternitat, perquè significava un fet fonamental en la meva història personal, ja que els fills han marcat segurament la dona que sóc i com sento.
Alhora sempre he vist el món, com dic, des de la mirada feminista i en anteriors llibres he parlat de masclisme i violències; aquest recull és un graó més de l’escala poètica, per la que passejo cap a algun lloc, potser en el fons, com deia algú, en la vida només escrivim un únic poema. I per tant, tot va molt lligat.

 
3.   El fet de ser mare et fa més poètica?
 
Si entenc bé per on va la pregunta, diria que la resposta és no. Crec que la poesia venia en el meu ADN i les circumstàncies vitals han anat treballant-lo. Els esdeveniments viscuts han deixat petja i jo els he polit des del vers. Ser mare és un fet que m’ha marcat, com he dit, però de la mateixa manera que m’ha marcat ser filla, ser professora de Secundària o ser dona. Vull dir que ser més o menys poètic no depèn d’una única cosa. Al final, una fa poesia amb les vivències...vull dir que si aquestes fossin altres i no hagués estat mare, hagués escrit igual sobre altres circumstàncies que m’haguessin fet “poètica” als ulls dels altres.
 

Mots clau: Mare Batec, Rosa Maria Arrazola