Entrevista

"Maria Àngels Anglada no està reconeguda prou"

Glòria Bassols

La poeta Glòria Bassols (segon Premi Poemestiu el 2019) és membre del col·lectiu Art Viu, homentja Maria Àngels Anglada, escriu poesia, recita i col·labora amb Poetes per la República i amb altres entitats culturals. 

1. Homenatge Maria Àngels Anglada, de quina manera?
Junt amb el col·lectiu Art Viu que és un grup multidisciplinari, i del qual en tinc l'alegria de formar part, vàrem anar descobrint o redescobrint l'obra d'Anglada i també a ella com a persona tant a través de lectures com a través de persones que l'havien coneguda, ja que ella havia viscut una bona part de la seva vida aquí a l'Alt Empordà. A mesura que anàvem profunditzant, podíem construir una imatge molt clara de la persona que era i al mateix temps se'ns despertava un sentiment d'estima i respecte molt viscut.
Va ser tot plegat molt inspirador i els treballs realitzats es van exposar al convent de Santa Clara de Castelló d'Empúries el maig del 2019 i a la Casa Empordà de Figueres que es va inaugurar el gener del 2020 i es va quedar confinada uns mesos.
Igualment enllà d'aquest treball compartit amb el col·lectiu segueixo homenatjant-la en tant que ens va deixar un llegat de molta riquesa i autenticitat impregnat d'una sensibilitat, profunditat i una feminitat molt delicades. Va ser implacable davant la injustícia i la destrucció de la naturalesa i molt coherent amb els valors i ideals que ella tenia com a persona i crec que no està reconeguda prou.2. Durant la pandèmia, en quins esdeveniments has participat?
Vaig haver d'anul·lar dos recitals que tenia preparats per fer presencialment, però vaig seguir participant per les xarxes quan em varen convidar com per exemple amb el Comitè de Solidaritat catalana de la Catalunya Nord i amb poetes per la República.

També a Perpinyà es va celebrar l'entrega de premis nit de Sant Jordi que es va haver de fer a l'entremig dels confinaments, al mes de setembre, i hi vaig anar perquè em va ser atorgat el premi Francesc Català de poesia. Enguany no es va fer la gran gala que es fa habitualment, però va ser una celebració molt entranyable.

3. Ara escrius un nou llibre, de què es tracta?
Tres n'estic escrivint, n'hi ha un que el tinc gairebé acabat, l'estic estibant, però això és el que més em costa. És un conglomerat de poemes escrits des de perspectives molt diferents, però que tenen en comú un mateix tema que el guardo com a sorpresa fins que senti que ja pot sortir a navegar.
 

Mots clau: Glòria Bassols, Maria Àngels Anglada