Entrevista

"És molt difícil musicar poemes"

Joan Artigas

El cantautor Joan Artigas passeja els poemes de Gabriel Ferrater per tot Catalunya. En parlem.

1. És l'any Ferrater, com el celebres?

En primer lloc organitzant amb tota la junta directiva de l'Associació Gabriel Ferrater tot un seguit d'actes al llarg d'aquest any. Tres cada mes, a banda d'algunes presentacions de llibres. Grup de lectura "Les dones i els dies" (poesia de Ferrater comentada per poetes), Poetes després de Ferrater (espai dedicat als poetes actuals, hereus de la poesia de Ferrater) i Poetes de Ferrater (espai dedicat als poetes en els quals es va inspirar Ferrater).

En segon lloc, amb concerts en diferent format, sextet, quartet, trio, duet o en solitari, cantant els poemes que he musicat de Gabriel Ferrater, que són catorze, més el poema que J.V.Foix va dedicar a Ferrater sis mesos després de la seva mort "Tots hi serem al port amb la desconeguda" Seré a Cerdanyola, Girona, Ripollet, Barcelona (Teatre Goya), Sant Cugat, Mora d'Ebre , Reus, Barcelona (Biblioteca Sagrada Família). De moment.2. Li dediques un disc, com es diu i què hi podem trobar?

Potser més endavant, sí. No crec que aquest any. Ara en tinc quatre que no van aparèixer al CD "De l'amor i del temps", potser en musicaré cinc més i llavors pensaré en la gravació. Tinc pendent també la gravació d'un CD dedicat als poetes catalans del segle XX, on apareixerà Ferrater, també.


3. Com és el procés de musicar poemes?

Complex. Acostumo a dir que no es posa música al que vols si no als poemes que es deixen. Ha de ser el poema el que et vingui a buscar a tu.
De vegades la música sorgeix de seguida, en uns dies. De vegades tardes mesos. Inclús de vegades tardes anys. És una incògnita díficil de preveure. s'ha d'anar fent amb calma i amb molta cura. He dedicat tota la vida a posa música als textos dels poetes catalans. En tinc 55 cançons registrades a la SGAE i al registre de la propietat intel·lectual. El primer poema el vaig musicar amb 19 anys: "Pare, diu l'infant" de Josep Maria López Picó i el darrer fa uns mesos, amb 66 anys: "Tots hi serem al port amb la desconeguda" de J.V. Foix.
4. Has participat en diversos festivals, com el Poemestiu.. Què se sent?

Les dues vegades que he participat en el Poemestiu m'he sentit molt a gust. El públic sol ser molt atent i agraït. Tant en el 2016, a La Vinyeta, com el 2019, a Darnius, l'experiència va ser fantàstica. 
Al Litterarum, també. Vaig anar-hi el 2017 i hi tornaré aquest any, acompanyat dels mateixos músics: Sergi Sirvent, Artur Regada i Martí Hosta.

 

Mots clau: Gabriel Ferrater, Joan Artigas