Entrevista

"M’agrada crear col·lectivament"

Marta Pérez i SierraMarta Pérez i Sierra és poetessa i rapsoda. Ha publicat diversos llibres de poemes, entre els quals destaca SMS, i ara mateix està exposant quadres poètics a diversos llocs del país. És membre de versos.cat, ha participat en molts recitals i festivals poètics i ha guanyat diversos premis. Però ella no es cansa mai i sempre està creant. Ara té l'objectiu de reeditar el SMS amb les il·lustracions, amb l'ajuda dels micromecenes que hi apostem, des de verkami.  
 
1. Ets una artista polifacètica?
 
M’interessa tot el que sigui creatiu, i tot el que sigui social. Crec a més a més que una persona sola pot fer menys que dues o tres juntes. M’agrada crear col·lectivament. Si tens una idea i la poses en comú, immediatament es modifica, i si el grup és proactiu i respectuós, segur que millora. 
També em fascina la combinació de diferents disciplines artístiques, és a dir, interpretar algun fet o objecte des de la visió complementària de la poesia i la pintura, per exemple.  
 
2. Has exposat a molts llocs. Quin t'ha agradat més?
 
És una pregunta que pot sonar estranya si es parteix del fet que jo sóc escriptora, però sí, he exposat a molts llocs. Tinc la gran sort, la màgica sort, que 30 creatius visuals han il·lustrat poemes del  meu primer llibre, Sexe Mòbil Singular, SMS, i l’exposició ha viatjat arreu de Catalunya. Cada lloc ha estat especial, sempre és començar, és arribar i comunicar. No podria triar-ne cap de destacable. 
 
 
3. Has recitat al Poemestiu i a Vers l'aigua. Què en penses, dels festivals i els cicles de poesia?
 
M’agrada participar-hi perquè és com una festa on la poesia és la protagonista. Et trobes amb d’altres poetes, i sobretot el contacte amb el públic, això et dóna més idea si la teva poesia arriba o no. 
 
 
4. Sempre recites amb en Joan Opi. Què t'aporta?
 
Sempre que puc recito amb ell. Els dos tenim un passat “teatrero”, actors amateurs en alguns locals socials de barri, sumat al fet que ell sempre és el meu primer lector, el meu primer crític. Ens agrada compartir. I ens divertim!
 
 
 
5. Què prefereixes, un premi o la bona rebuda del públic?
 
Vull totes dues coses!
 
 
 
6. Sempre fas poesia eròtica i amorosa o parles d'altres temes?
 
Parlo d’altres temes, però sempre la meva poesia és molt sensual i passa pels sentits. Ja veuràs el meu últim llibre, el tema és molt diferent, parlo de les dones a la presó. Les paraules, però, t’han de tocar, parlis del que parlis!
 
 
 
7. Com s'il·lustra un poema?
 
Doncs suposo que de la mateixa amanera que s’escriu un poema inspirat en una pintura, endinsant-te en l’esperit creatiu de l’altre artista. Crec que has de fer el buit dins teu i connectar amb l’altre, i aleshores flueixes tu interpretant. 
Com quan vaig fer els poemes a la col·lecció de moda d’en Joan Aregall. Jo era el seu vestit quan escrivia. 
 
 
 
8. Paraules o imatges?
Les paraules són imatges. 
Paraules, però poques. El valor de la  brevetat és innegable. 
 
 
9. Què és l’sms?
 
El meu primer llibre, Sexe Mòbil Singular, SMS. Ara el vull reeditar amb les il·lustracions. Si aconseguim el finançament necessari, ho farem amb l’editorial Pol·len. 
Des de la plataforma de micromecenatge de Verkami (www.verkami.com) esperem aconseguir els mecenes necessaris per a poder publicar el poemari il·lustrat. T’hi animes? 
 
 
10. Tens altres projectes?
 
Sempre tinc altres projecte. Alguns van a poc a poc, altres dormen, i alguns els tinc i encara no ho sé. (Pregunta-ho a en Joan!)